Már az év kezdetekor érdemes elgondolkodni azon, hogy mit is ültessünk a kertünkbe, mit termesszünk. Ha a burgonya termesztés mellett döntünk, fontos figyelembe venni azt a pár tényezőt, amelyek befolyásolják a burgonya mennyiségét és minőségét. (Erről részletesebben a további bejegyzéseimben olvashattok majd)
A legfontosabb szempont kiválasztani a hazai ökológiai viszonyok között gazdaságosan termeszthető burgonyafajtát.
Desiree burgonya Balatoni rózsa
Hópehely
Ezen fajták termesztésénél jelentős növényvédelmi költség megtakarítható. Gumójuk 3-4 évig is visszaültethető leromlás nélkül.
A kiválasztás után jöhet a jól elvégzett talajelőkészítés, a növény igényeinek megfelelő arányú és mértékű tápanyagutánpótlás. A kellő időben és módon elvégzett ültetés, majd a szakszerű növényápolási munkák és a ráfordított időnket meghálálja a termés.
Sikeresen termesztett burgonya megfelelő területválasztással kezdődik. Könnyen felmelegedő, morzsás szerkezetű, laza talajban érzi jól magát. Tápanyag igényes növény. Az istálótrágyát meghálálja.
Az ültetésnél fontos, hogy lehetőleg előcsírázott gumóval 7-8˙C -os talajhőmérsékletnél végezzük. Bokronként 1 gumót ültessünk. Kelés előtt célszerű gyomirtást végezni. A burgonya köztudottan vízigényes növény, ezért biztonsággal csak öntözve termeszthető.
A burgonya természetes érettségi állapotban akkor van, ha a levélzete és a szára teljesen elszáradt és szárai könnyen kihúzható a talajból. Betakarítás után tároljuk száraz, szellős helyen.
Új bejegyzéssel hetente jelentkezem, melyben részletesen írni fogok a burgonyafajták betegségeiről, annak kezeléséről, és mindenről ami a burgonyához kapcsolódik.
Köszönöm, hogy elolvastad!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu vetoburgonya.com